Opastauluja Helsinkiin

Helsinki on täynnä nähtävää: arkkitehtuuria eri aikakausilta, suurten ja pienten historiallisten tapahtumien paikkoja, taideteoksia, puistoja, jopa nerokasta kunnallistekniikkaa. Moni mielenkiintoinen yksityiskohta jää kuitenkin ohikulkijalta helposti huomaamatta. Näyttävistäkin nähtävyyksistä olisi kiva saada vähän taustatietoa vaikkapa silloin, kun sellaisen luokse sattuessa on hetki luppoaikaa.

Ehdotan, että kaupunki pystyttää suurten ja ennen muuta pienten nähtävyyksien luokse opastauluja, joissa kerrotaan kohteen historiasta ja merkityksestä. Kussakin taulussa olisi lyhyehkö teksti, joka kertoisi perustiedot esitellystä kohteesta sekä vaikkapa jonkin hupaisan tarinan – tekstien ei siis tarvitsisi olla mitään vakiomuotoisia analyysejä. Lisäksi taulussa voisi olla aiheeseen liittyviä kuvia: esimerkiksi vanhoja valokuvia samasta rakennuksesta vuosikymmenten takaa, tai taiteilijan luonnoksia patsaasta, tai jokin selventävä kaavakuva tai vaikka vitsikäs piirros.

Opastaulut kiinnitettäisiin pääsääntöisesti rakennuksen seinään. Puistoissa ja muilla avoimemmilla paikoilla ne voitaisiin pystyttää erikseen. Opastaulujen tulisi olla tyyliltään yhtenäisiä, jotta ne on helppo tunnistaa ja jotta ne muodostavat edustavan kokonaisuuden.

Opastaulut palvelisivat sekä helsinkiläisiä että matkailijoita, joten tekstin tulisi olla vähintään suomeksi ja englanniksi, mielellään myös ruotsiksi. Muita kieliversioita voisi olla mahdollisuuksien mukaan tarjolla opastekokonaisuuteen liittyvässä nettipalvelussa ja ehkä myös painetuissa lehtisissä, joita olisi saatavana ainakin kaupungin matkailuneuvonnassa. Nettipalveluun voisi sijoittaa myös suomeksi ja muilla kielillä sellaista lisätietoa, joka ei mahdu fyysiseen tauluun. Taulussa voisi olla esimerkiksi QR-koodi nopeana linkkinä lisätietoon ja muihin kieliversioihin.

Opastetuista kohteista koottaisiin omatoimisia kävelykierroksia erityisesti turisteja ajatellen. Kierrokset voisi rakentaa osin erilaisten teemojen mukaan, kuitenkin niin, että niiden pituus pysyisi kohtuullisena eivätkä reitit menisi turhan paljoa ristiin. Muutamille keskeisimmille paikoille pystytettäisiin isoja opastauluja, joissa olisi kierrosten reitit kartalla sekä luettelo niiden kohteista. Lisäksi jokaisen kohdetaulun alalaidassa voisi olla opastus reitin seuraavalle kohteelle esimerkiksi pikkukartan muodossa.

Opastaulut ja kävelyreitit helpottaisivat erityisesti omatoimimatkailijoiden tutustumista Helsinkiin, parantaisivat heidän kokemustaan kaupungista ja sitä kautta edistäisivät Helsingin imagoa hyvänä matkailukaupunkina. Myös kaupunkilaisille itselleen ne tarjoaisivat iloa ja sivistystä sekä edistäisivät kotiseuturakkautta.

Alla esimerkki siitä, millaiselta Esplanadin puistossa Eino Leinon patsaan vieressä oleva opastaulu voisi näyttää.