Hiilivuoto ja kilpailukyky ilmastonmuutoksen hillinnässä

Ilmastonmuutos on vakavin uhka ihmiskunnan hyvinvoinnille pitkällä aikavälillä. Maailmanlaajuiset toimet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat tärkeitä. Myös Suomen ja Helsingin on tehtävä osansa.

Emme saa kuitenkaan nurkkakuntaisesti tuijottaa vain omia päästömääriämme. Jos leikkaamme niitä harkitsemattomin keinoin, seurauksena on hiilivuotoa: tuotanto vain siirtyy työpaikkoineen löyhempien normien maahan. Silloin omat päästömme kyllä pienenevät, mutta muualla ne vastaavasti kasvavat. Siitä voi saada vihreän sädekehän pään päälle, mutta ilmastoa se ei auta.

Esimerkiksi energiantuotannon ratkaisuja tehtäessä ei pidä kysyä, miten ne vaikuttavat Helsingin päästöihin, vaan miten ne vaikuttavat koko maailman päästöihin. Sähkön ja lämmön yhteistuotantovoimalat Helsingissä ovat hyötysuhteeltaan maailman parhaita. Niistä ei kannata luopua, mutta uusiutuvien polttoaineiden mahdollisuuksia on tutkittava.

Rajalliset resurssit on kohdennettava pitkäjänteiseen työhön, jotta Helsinki voisi aikaa myöten siirtyä kokonaan päästöttömään energiantuotantoon. Samalla on huolehdittava taloudellisesta kannattavuudesta ja Suomen kilpailukyvystä, jotta meillä jatkossakin olisi riittävästi rahaa ympäristön suojeluun käytettäväksi.